tag:blogger.com,1999:blog-8026395071137674114.post1902244237798008849..comments2024-02-07T09:30:38.572+01:00Comments on Ratunku... obiad!: Ciasto miodowe, podwójnie kremoweEwelinahttp://www.blogger.com/profile/01723052673629704874noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-8026395071137674114.post-86944553841195649712015-02-27T13:10:26.004+01:002015-02-27T13:10:26.004+01:00W razie wątpliwości zawsze chętnie odpowiem na pyt...W razie wątpliwości zawsze chętnie odpowiem na pytania. Bardzo się cieszę, że mimo wszystko ciasto smakowało :) Dziękuję za komentarze i podzielenie się opinią :)Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/01723052673629704874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8026395071137674114.post-47631264235302959362015-02-27T11:28:18.138+01:002015-02-27T11:28:18.138+01:00Dzięki za odpowiedź.Do masy budyniowej dodałam uta...Dzięki za odpowiedź.Do masy budyniowej dodałam utarte masło jak na krem. Do masy krówkowej nie dawałabym jajka i wtedy pewnie gęstość będzie odpowiednia, albo do śmietany dodać śmietan fix, czego ja nie zrobiłam, bo uznałam, że przy 36% nie potrzeba.Mimo wątpliwości ciasto wyszło pyszne i nie została nawet okruszynka!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8026395071137674114.post-70476335329714116342015-02-25T09:55:00.236+01:002015-02-25T09:55:00.236+01:00Rzeczywiście, o maśle zapomniałam, mój błąd, zaraz...Rzeczywiście, o maśle zapomniałam, mój błąd, zaraz to poprawię. Masło trzeba dodać już po zugotowaniu budyniu. Można do ciepłego dodać pokrojone na niewielkie kawałki masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Można też do już ostudzonego budyniu dodawać po kawałku miękkie masło, ubijając mikserem. Krem będzie się trochę różnił, w zależności od sposobu wykonania, ale oba są dobre. Jeśli chodzi o kolor kremu krówkowego, to wszystko zależy od kajmaku. Dostępne są naprawdę różne, a oczywiście jeszcze inny efekt uzyskamy dodając domowy kajmak. Mój krem wyszedł taki ciemny, bo użyłam masy krówkowej, która sama miała intensywny kolor. Natomiast muszę przyznać, że to ciasto robiłam już wielokrotnie i nigdy nie miałam problemu z zastyganiem kremu. Właśnie dlatego w kremie jest żelatyna, żeby dobrze zastygał. Mam nadzieję, że mimo problemów, ciasto i tak będzie smakowało. Pozdrawiam!Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/01723052673629704874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8026395071137674114.post-59153468620587339792015-02-25T08:00:11.616+01:002015-02-25T08:00:11.616+01:00Wczoraj robiłam to ciasto ale dostrzegłam w przepi...Wczoraj robiłam to ciasto ale dostrzegłam w przepisie trochę nieścisłości. W składnikach kremu budyniowego podajesz masło a potem o tym nie ma ani słowa. Krem krówkowy po zmieszaniu masy kaimakowej i 0.5 l ubitej śmietany nie ma koloru jak na zdjęciu tylko jest bardzo jasny i do tego niekoniecznie ma zamiar zastygać.Dziś przekonam się jak jest ze smakiem i czy da się pokroić.Anonymousnoreply@blogger.com