Wiecie jak się ucieszyłam, kiedy w moim ulubionym warzywniaku pojawiły się wczoraj polskie truskawki? Co prawda w powalającej cenie 16 zł za kg, ale jednak. Kupiłam, zjedliśmy i oczywiście było mi mało ;) Dlatego postanowiłam dokupić mrożonych i zrobić knedle. Wyszły pyyyszne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Przypomniał mi się smak dzieciństwa. Jak tylko cena truskawek będzie nieco bardziej rozsądna, zrobię je ze świeżymi owocami, ale tymczasem dobre i takie.
Ziemniaczane knedle z truskawkami, kwaśną śmietaną oraz sosem truskawkowym
porcja dla 3 osób
Do przygotowania knedli potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- 2 nieduże jajka (rozmiar M)
- ok. 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok. 400 g mrożonych truskawek (w sezonie koniecznie świeże)
Do podania:
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12/18%
- ok. 50 g truskawek
- 2-3 łyżeczki cukru
Truskawki
rozmrażamy i odcedzamy, a sok który puszczą zlewamy do małego garnuszka.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Następnie je odcedzamy, zalewamy
zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. 50 g truskawek ugniatamy dokładnie
widelcem i wraz z cukrem dodajemy do soku. Ustawiamy garnuszek na średnim
ogniu, a gdy całość się zagotuje, zmniejszamy go do minimum. Gotujemy, często
mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie przypominał nieco rzadszy dżem.
Odstawiamy. Zimne ziemniaki obieramy, a później mielimy, przepuszczamy
przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatamy widelcem (trochę pracy z tym jest,
ale efekt o wiele lepszy, niż przy użyciu tłuczka). Do ziemniaków dodajemy
jajka, sól, cukier i mąkę, najpierw ok. 200-250 g. Początkowo mieszamy
drewnianą łyżką, a po chwili wyjmujemy masę na blat/stolnicę i zagniatamy.
Jeśli ciasto bardzo się klei, dodajemy resztę mąki. Masę dzielimy na 2 części i
z każdej formujemy wałeczek. Następnie odcinamy z nich niewielkie kawałki,
rozpłaszczamy w dłoni na placuszki, a na środku umieszczamy niezbyt dużą
truskawkę (większe można pokroić na kawałki). Brzegi dokładnie zlepiamy i
formujemy zgrabną kulkę. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Knedle
wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowe wyjmujemy łyżką
cedzakową, podajemy polane śmietaną i sosem truskawkowym.
Smacznego i miłej niedzieli!
uwielbiam knedle z truskawkami
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) A te wyszły naprawdę super :)
UsuńPrzepadam za knedlami!
OdpowiedzUsuńJa też! :D I na pewno będę je robić częściej :) Polecam i pozdrawiam serdecznie!
Usuń