Podobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w
1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może
chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna. To przecież... pizza! Początkowo
jej składnikami były pomidory, ser mozarella i bazylia, które
reprezentują narodowe barwy Włoch - państwa, w którym powstała znana na
całym świecie popularna margherita. Dziś można zamówić pizzę z niemal
każdym składnikiem, ale najlepiej przygotować ją od podstaw w domu :) Wprawdzie przepis na pizzę gościł już na moim blogu, jednak ostatnio sporo eksperymentowałam z ciastem i postanowiłam podzielić się z Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i
lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i
to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą,
jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas, ale
w chłodzie, np. w lodówce. Wyrastanie zajmuje wtedy około 12 godz.
Ciasto można przygotować wieczorem, a upiec dopiero następnego dnia. W tym wypadku, im dłużej leżakuje, tym lepiej. Znakomite
będzie nawet po 3 dniach, ale nie polecam przechowywania go dłużej.
Zachęcam natomiast do wypróbowania mojego nowego przepisu na idealnie
puszystą pizzę!
Pizza na puszystym cieście
porcja na 2 bardzo duże lub 5-6 mniejszych placków- 800 g mąki pszennej (ja zazwyczaj
używam zwykłej - typ 550,
ale może być również chlebowa) - 60 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem)
- 500 ml letniej wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 500 g pomidorowej passaty (dobrego przecieru pomidorowego)
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie czosnek granulowany)
- 2 łyżeczki suszonego oregano (może być również bazylia lub zioła prowansalskie)
- sól, cukier do smaku
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Dodatki (ilość według zapotrzebowania):
- tarta mozarella
- ser typu camembert - pokrojony w plastry
- salami - w plastrach
- kiełbasa jałowcowa - pokrojona w plasterki
- ananas - w kawałkach
- papryka - pokrojona w paseczki
- kilka pieczarek - pokrojonych w plasterki
- inne ulubione dodatki takie jak, np. szynka, oliwki, pomidorki koktajlowe czy świeża mozarella
- suszone oregano do posypania pizzy
Ciasto:
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i całość
zalewamy 150 ml letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy
na 10 min do spienienia. W dużej misce łączymy mąkę, sól, olej
i resztę letniej wody oraz zawartość miseczki z drożdżami.
Mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę lub
blat i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Powinno
to trwać około 10 min. (Jeśli mamy mikser z hakiem, to można to
zrobić z jego pomocą). Formujemy kulę. Miskę lekko natłuszczamy
i umieszczamy w niej ciasto, które również lekko smarujemy oliwą.
Szczelnie przykrywamy folią spożywczą, dociskając ją lekko do
ciasta. Odstawiamy na 1,5-2 godz. w ciepłe miejsce bez przeciągów.
(Ciasto możemy również wstawić do lodówki i upiec następnego
dnia.)
Sos pomidorowy:
Czosnek siekamy bardzo drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę i
wrzucamy czosnek. Dodajemy pomidorową passatę i oregano, a
następnie odparowujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy
solą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto cd.
Gotowe
ciasto powinno podwoić swoją pierwotną objętość. Wtedy możemy
przystąpić do dzielenia go na porcje i pieczenia. Z podanej ilości
składników wyjdą trzy duże, dwie bardzo duże, pulchne pizze lub 5-6 mniejszych (o
średnicy około 23 cm). Na małe, jednoosobowe pizze potrzeba od 200 do
300 g surowego ciasta, w zależności od tego, jak grube spody chcemy
uzyskać. Jeśli jednorazowo nie upieczemy całego przygotowanego
ciasta, to należy przykryć je folią, tak jak do wyrastania i zużyć
w ciągu 2-3 dni.
Formowanie
i pieczenie pizzy:![]() |
Pizza na pierwszym planie jest bardziej puszysta i do jej przygotowania użyłam 300 g surowego ciasta. Ta w tle jest o 100 g lżejsza i trochę cieńsza, ale równie smaczna :) |
Wyrośnięte
ciasto dzielimy na porcje. Każdą z nich formujemy w kulkę i
rozpłaszczamy dłońmi na stolnicy. Staramy się nie podsypywać
mąką. Formujemy nieco wyższy brzeg i przekładamy na blachę do
pieczenia wyłożoną papierem albo kamień do pieczenia pizzy. Na
raz formujemy tylko tyle spodów, ile będziemy od razu piec. Resztę
trzymamy w misce pod przykryciem z folii. (Mnie najwygodniej jest
przygotowywać spody w taki sposób: na silikonowej stolnicy
rozpłaszczam ciasto, przykrywam je papierem, dociskając, a
następnie odwracam, odklejając ciasto od stolnicy i gotowy placek
wraz z papierem układam na blaszce.) Gotowe spody smarujemy hojnie
sosem i posypujemy tartą mozarellą. Obkładamy pozostałymi
dodatkami. Najlepiej nie dodawać zbyt dużo mokrych składników, bo
spód za bardzo nasiąknie i nie wypiecze się ładnie. Np.
na pizzę o średnicy 23 cm powinny wystarczyć 2-3 pieczarki.
Wierzch posypujemy lekko suszonym oregano i pieczemy w temp. 250 °C około 15
min. Podajemy od razu, w towarzystwie sosu pomidorowego.
Smacznego!
Smacznego!
bardzo fajny przepis na pizze
OdpowiedzUsuń