czwartek, 14 marca 2013

Owsiane z rodzynkami

Przyznajcie się, kto po takim tytule nie pomyślałby o ciasteczkach? To chyba pierwsze, co również mnie przyszłoby na myśl, ale... Nie tym razem ;) Wczoraj przez cały dzień miałam ochotę na coś słodkiego. Myślałam co by tu zrobić i wymyśliłam. Obiad na słodko! Jadacie takie? My bardzo rzadko, ale czasami można sobie pozwolić na małe łasuchowanie. Danie, które dzisiaj chcę Wam przedstawić jest trochę deserowe, a już na pewno zdecydowanie bardziej śniadaniowe lub podwieczorkowe. (Jada ktoś jeszcze podwieczorek?) Na obiad także się sprawdziło, ponieważ jest dość sycące. Wie ktoś co mam na myśli? Placuszki! Trochę bardziej w stylu amerykańskich pancake, ale o wzbogaconym wnętrzu. Dziś proponuję opcję z dodatkiem płatków owsianych i rodzynek. Swoje podałam ze świeżym bananem, ale mogą występować także w towarzystwie innych owoców, bitej śmietany, syropu klonowego, płynnego miodu, czekolady lub po prostu cukru pudru. Jednak gdy wybieramy zdecydowanie słodkie dodatki, warto zmniejszyć ilość cukru w cieście. Nasze były w sam raz. Delikatnie słodkie i bardzo dobre. Zapraszam na przepis.

Owsiane placuszki z rodzynkami

porcja dla dwóch głodnych osób



Będziemy potrzebować:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam górskich)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (u mnie puder, ale to chyba nie ma większego znaczenia)
  • szczypta soli
  • ok. 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • 2 banany pokrojone w cienkie plasterki
  • dowolne dodatki wedle uznania

Przygotowanie placuszków jest dziecinnie proste. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest jeszcze bardzo gęsta dodajemy resztę mleka. Całość jeszcze raz mieszamy. Smażymy spore placki na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni na rumiano. Podajemy przełożone plasterkami bananów.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pomysł może nie bardzo wyszukany, ale sprawdza się :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oj tak, pyszne były i na pewno będą jeszcze nie raz :) Polecam serdecznie!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj, do ideału trochę im brakuje, ale... jak dla mnie już blisko :)

      Usuń
  4. genialna górka:D i do tego banan ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Połączenie banana, rodzynek i płatków owsianych okazało się naprawdę super :)

      Usuń
  5. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie tylko wyglądają ;) Zapewniam, że smakują również super :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. mmm lubię takie smaczne placuszki ;) pychotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też lubię placuszki :) A te, pewnie w różnych wersjach, będą często gościć na moim stole :)

      Usuń