Święta to czas, kiedy cała
rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle
oznacza to dla jednej osoby cały dzień lub nawet dni spędzone w kuchni. Można
jednak niewielkim nakładem pracy podać naprawdę wspaniałe dania. Dzisiejszy
przepis na terrinę i jutrzejszy na mazurek takie właśnie są! Przy tym obydwa są
bardzo efektowne i na stole zapewniają efekt wow ;) Dodatkowo to wciąż
wielkanocne jajka i mazurek, ale odświeżone i podane w bardziej nowoczesnej
formie. Przecież nie zawsze musi być wciąż tak samo i nie zawsze zmiana musi
oznaczać odejście od tradycji. Dziś zapraszam na propozycję raczej śniadaniową,
bardzo smaczną i do wykorzystania nie tylko na Wielkanoc ;)
Terrina z jajkiem i warzywami oraz drobiową wędliną
porcja na keksówkę o wymiarach ok. 9x17 cm
Potrzebujemy:
- kilka plastrów drobiowej wędliny
- 400 g gładkiego twarożku rzodkiewkowego
- 150 ml płynnej śmietanki 12 lub 18%
- 2 łyżki (16 g) żelatyny
- 100 g zielonego groszku (z puszki lub mrożony)
- 100 g kukurydzy (z puszki lub mrożona)
- 100 g świeżej papryki
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- przyprawy: sól, pieprz (by podkręcić smak, polecam dodanie sporej szczypty płatków chili)
- sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa)
Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy
folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na
siebie zachodziły. Śmietankę podgrzewamy i gorącą zalewamy żelatynę. Odstawiamy
na chwilę, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Paprykę kroimy w
drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, groszek i kukurydzę odcedzamy z
zalewy. W sporej misce łączymy serek z warzywami i natką, doprawiamy solą i
pieprzem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w śmietance i dokładnie mieszamy (można mikserem). Do
przygotowanej wcześniej formy nakładamy 1/3 masy serowej. Ugotowane, ostudzone,
obrane jajka układamy wzdłuż przez środek keksówki (w linii) i wykładamy na nie resztę
serka z warzywami. (Jeśli plastry wędliny wystają ponad twarożek, zawijamy je
do środka.) Wystającymi brzegami folii owijamy terrinę i wstawiamy na noc do
lodówki. Następnego dnia odwijamy folię, przykrywamy wierzch foremki półmiskiem
i odwracamy do góry nogami. Następnie zdejmujemy folię i dekorujemy świeżymi
warzywami. Terrinę podajemy z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną w grube
plastry. Będzie wspaniała zarówno na wielkanocne, jak i zwyczajne, niedzielne śniadanie ;)
Trochę
wiosny na talerzu, czyli świąteczna terrina z jajkiem na twardo! Smakuje pysznie owinięta w wędlinę, ale polecam również wersję z wędzonym łososiem :) |
Smacznego!
Ale ciekawe danie, a to jajko w środku mówi wszystko :D
OdpowiedzUsuń