Kotlety mielone nie należą do dań wyszukanych, jednak są proste, smaczne i niespecjalnie skomplikowane. Żeby się szybko nie znudziły, robię je w kilku wersjach oraz z różnorodnymi dodatkami. Na kolejną zapraszam w dzisiejszym poście.
Kotlety mielone z marchewką
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka)
- sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie
- 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę i zrumienioną na patelni
- 1 bardzo dużą lub 2 małe marchewki starte na tarce na grubych oczkach
- 1 jajko
- przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek
- bułkę tartą
- olej do smażenia
Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, marchewkę i jajko mieszamy na dość gładką masę. Jeśli całość jest zbyt kleista, dodajemy bułkę tartą. Tyle, by z łatwością móc formować kotlety (ok. 3 łyżki). Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i majerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami
Do jej zrobienia należy przygotować:
- 1 niewielką kapustę pekińską
- 1 puszkę kukurydzy
- 2 małe jabłka
- 4 niezbyt duże ogórki kiszone
- 1 małe opakowanie (ok. 180-200 g) jogurtu naturalnego i tyle samo majonezu
- sól, pieprz, cukier
Kapustę pekińską kroimy na pół, a następnie siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt z majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz