Kiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :)
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki
Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym
Do nadzienia będziemy potrzebować:
- 2 duże, twarde i soczyste jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamony
- 4 łyżki płynnej śmietanki 18%
- garść posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek
Do sosu:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki cynamony
- 1 łyżka płynnej śmietanki 18%
Prawie wszystkie składniki nadzienia |
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w ósemki, a następnie w ok. 0,5 cm plasterki. W garnku topimy masło i wrzucamy do niego jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy. Do jabłek dodajemy miód, cynamon i orzechy. Gdy z jabłek zrobi się dość gęsty mus z pojedynczymi większymi kawałkami wlewamy stopniowo, po łyżce śmietankę. Gotowe. Nadzienie odstawiamy i smażymy naleśniki. Teraz pozostał nam już tylko sos. W małym rondelku topimy masło, dodajemy miód i cynamon. Dokładnie łączymy. Dokładamy połówki orzechów włoskich.
Gotowy sos cynamonowy z orzechami włoskimi |
Naleśniki smarujemy musem jabłkowym i składamy w koperty. Układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem cynamonowym. Od razu podajemy. Smacznego.
Mmmm... gotowe |
PS. Uwaga, uzależniają ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz