Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną
Do jej przygotowania
potrzebujemy:
- 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba)
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
- ok. 200 g chudego boczku
- 2 łyżki masła
- przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz
- małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
Jeśli bułki są czerstwe,
namaczamy je w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę. W tym czasie cebulkę i
boczek kroimy niewielką w kostkę. Czosnek można posiekac drobno lub przecisnąć
przez praskę. Boczek podsmażamy na złoto-brązowo, a na wytopionym tłuszczyku
rumienimy również cebulkę. Bułki odciskamy porządnie i przekładamy do blendera.
Zalewamy je 1,5 l bulionu, dodajemy przyprawy, czosnek i cebulkę. Całość miksujemy na
gładką masę. Przelewamy do garnka i
podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie
potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i
podsmażonym boczkiem.
Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem,
wiem, powtarzam się ;)
Miłego wieczoru!
Fantastiko zupka.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie! :)
Usuń