sobota, 9 lutego 2013

Dziś po polsku i dość tradycyjnie

Kotlety mielone, pulpeciki czy może klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję...

Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym




Będziemy potrzebować:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni
  • przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu
  • ok. 0,5 l bulionu lub rosołu
  • 500g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków.



Smacznego dnia!

16 komentarzy:

  1. Ewelino, Koniecznie musimy się poznac i umówić na wspólne gotowanie :) Jedziesz może na Food Blogger Fest? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, chętnie bym pojechała :) Nawet dzisiaj myślałam o warsztatach kulinarnych lub czymś podobnym, jednak nie miałam ochoty jechać samej, a z kimś zawsze raźniej ;) Wiesz może jak trzeba się zarejestrować na Food Blogger Fest (bo słyszałam, że trzeba)?

      Usuń
  2. Mmm... Pysznie wygladają mam pytanie ile pózniej gotujemy te klopsiki z sosem? Można dać więcej tego bulionu? Jak zrobić ten bulion? Dolać zimny do tych pieczarek z zasmażka? Można też podsmażyć cebulkę z pieczarkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to robię wszystko po kolei, bez żadnych przerw, więc klopsiki gotuję od razu, jak tylko mam gotowy sos. Bulionu można dać więcej, ale wtedy sos będzie rzadszy, a ja wolę akurat gęstszy. Do tych klopsików zwykle wykorzystuję wywar z 1 udka kurczaka, niewielkiego kawałka wołowiny (ok. 25-30 dag), marchewki, pietruszki, selera, przypieczonej cebuli, ziela angielskiego i liścia laurowego doprawiony jedynie solą i pieprzem. Później z mięsa z bulionu robię pierogi, krokiety lub paszteciki :) Można też oczywiście wykorzystać pozostały z wcześniejszego obiadu rosół. Bulion dodaję stopniowo i zawsze ciepły. Jeśli masz ochotę, dodaj do pieczarek cebulkę i razem podsmaż. Na pewno nie zaszkodzi, a tylko wzbogaci smak :) W razie dalszych pytań chętnie pomogę :)

      Usuń
  3. Jeśli jednak zależy mi na czasie mogę zrobić bulion z kostki? Jaka będzie najlepsza? Taką kostkę rozpuszczamy w gorącej wodzie o już? Ile klopsików wyjdzie z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że możesz. Wprawdzie ja kostek nie używam, więc nie wiem, jaka będzie najlepsza, ale jeśli do klopsików użyjesz drobiu, to myślę, że taka drobiowa będzie ok. Tak, rozpuszczasz ją wtedy w gorącej wodzie, dodajesz do sosu i tyle. Musisz tylko uważać, żeby taki wywar z kostki nie był za mocny i za słony, bo ten sos jest raczej delikatny. Klopsików wyjść może zawsze różna ilość, ze względu na ich wielkość. Ja sama raz lepię mniejsze raz większe. Z tej porcji obiadem najedzą się spokojnie 4 dorosłe osoby. Być może nawet jeszcze trochę zostanie, w zależności od apetytów :)

      Usuń
  4. Można podać te klopsiki np. Z ziemniakami i surówka? Jeśli za bardzo rozrzedzi sie sos to czym go zagęśćić? Śmietanka? W jakiej ilości? Można ewentualnie zagotować wodę z vegetą, listkiem i zielem też posłuży za wywar? Lub zwykła zagotowana woda? Przepraszam a tyle pytań ale jestem początkująca i wolę się upewnic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ziemniaczkami i surówką jak najbardziej :) Jeśli za bardzo rozrzedzisz sos, to uratuje go już tylko mąka. Jedną, góra dwie łyżki mąki trzeba roztrzepać w jak najmniejszej ilości wody (ok. 1/4 szklanki) tak, żeby nie było grudek, wlać do sosu i zagotować. Tylko spróbuj wtedy sosu, czy nie trzeba go jeszcze trochę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Woda + vegeta + listek + ziele od biedy może być. Tylko pogotuj taki wywar chociaż z 10 min. W takim wypadku jednak może lepiej już dać kostkę, bo będzie miała bardziej intensywny smak niż woda z vegetą. Sama woda zdecydowanie nie, bo przecież nie ma żadnego smaku. Pytaj śmiało, nawet jeśli pytanie wydaje Ci się głupie i się niczym nie przejmuj. Odpowiem na wszystko :)

      Usuń
  5. Można całość posypać koperkiem czy nie będzie się dobrze komponował z tymiankiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli bardzo lubisz koperek, to możesz posypać. Nie będzie się gryzło, ale ja wolę bez. Lubię smak tego sosu ze względu na jego delikatność i właśnie ten tymiankowy smak, a świeży koperek może go trochę przytłumić ;)

      Usuń
  6. Dziękuje za pomoc chyba już wiem mniej więcej co i jak to będzie mój debiut w kwestii klopsików także mam nadzieję że wyjdą, Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy :) Zawsze chętnie pomogę. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

      Usuń
  7. Jeśli zwiększę ilość bulionu do 1l to użyć dwóch kostek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jasne. Tyle, że wtedy sosu wyjdzie sporo więcej i będzie trzeba bardziej go zagęścić oraz odpowiednio doprawić ;)

      Usuń
  8. No tak jeśli wyjdzię więcej sosu to jakoś go spróbuję zagęścić, doprawić żeby był zjadliwy dam znać jak wyszły klopsiki w najbliższym czasie:).

    OdpowiedzUsuń